Referenties hulp

Wat anderen over hun behandeltrajecten bij mij zeggen…

“Negen maanden geleden zette ik bij Yvette de eerste stappen richting herstel van mijn eetstoornis. Ik heb ons traject als heel fijn en waardevol ervaren. Zij leerde mij mijn eetstoornis in de ogen te kijken, waardoor ik eindelijk de stap durf te zetten naar de intensievere behandeling die ik nodig heb. Als therapeut vond ik Yvette warm, maar ook confronterend wanneer ik dat nodig had. Ze voelde mij heel goed aan en wist zo mijn muren af te breken. Ik ben dankbaar voor, en trots op de dingen die ik hier heb bereikt.”
Door: Kelly, 29 jaar

“Na verschillende therapieën, veel stappen vooruit maar ook veel stappen terug in mijn eetstoornis besloot ik twee jaar geleden er nog één keer voor te gaan. Mijn leven leek best op orde, ik kon en deed alles, maar het ging niet zoals ik diep vanbinnen verlangde. Ik wilde meer genieten, me vrijer voelen. Niet meer een slaaf zijn van al mijn (eet-)regeltjes en mijn emoties uiten in eetbuien. Bovendien was ik ontzettend bang dat mijn kinderen iets zouden meekrijgen van mijn eetstoornis of, erger nog, dit zouden ‘overnemen’.
In Yvette ontdekte ik een voor mij perfecte mix van deskundigheid, betrokkenheid, eigen ervaring en een persoonlijke touch. Scherpe analyses, confronterende oefeningen, interessante theorieën en eye-openers die niet bleven hangen in algemeenheden maar echt toegepast op mijn leven, mijn persoon, mijn situatie.
Ik heb grote stappen vooruit gemaakt. Iedere stap gaf me meer kracht en positiviteit. Door de brede aanpak die niet enkel gericht was op het eten is mijn persoonlijkheid ook op meerdere vlakken gegroeid. Voor mij een bevestiging dat een eetstoornis eigenlijk niet gaat om eten…
Na dik anderhalf jaar bijna wekelijks een sessie bij Yvette ben ik er nu klaar voor om het zelf te doen. Mezelf coachen, begeleiden, voeden en laten groeien met al het moois wat ik van en met haar heb geleerd.”
Door: Cliënte, 38 jaar

“In februari 2018 kwam ik bij Yvette in therapie. De site had ik al vaker bekeken, maar ik stond niet open voor nog meer therapie en het kennismaken met nieuwe therapeuten. Totdat ik Yvette bij de volleybal tegenkwam. Haar enthousiasme sprak mij écht heel erg aan. Toen wist ik het zeker, ik ga kennismaken bij Yvette en dan kan ik altijd nog kiezen. Dit is een hele goede keuze geweest. Vanaf het begin voelde ik het vertrouwen en ik kon snel beginnen met de therapie.
Hiernaast was ik ook nog elders in therapie, maar ook dit ging heel goed samen met de hulp die ik bij Yvette kreeg. We hadden gezamenlijke evaluaties en er werd goed met elkaar afgestemd. Heel fijn dat Yvette open staat voor zulke samenwerkingen!
Tijdens de therapiesessies luisterde Yvette naar mij en ik voelde mij écht begrepen. Ze straalt rust uit en de ervaringsdeskundigheid zorgde er bij mij voor dat ik zo snel het vertrouwen had in de therapie. Yvette wéét waar ze over praat en door met haar in gesprek te gaan, kwam ik erachter dat het écht mogelijk is om stapje voor stapje de eetstoornis los te laten. Yvette hielp mij inzien dat ik het waard ben om te vechten en dat je zelfs uit de diepste dalen weer omhoog kan klimmen.
Hierbij hielpen de oefeningen en opdrachten heel erg goed. Het hielp mij om niet alleen maar in mijn hoofd bezig te zijn, maar ook te voelen, wat speelt er nou écht? En welk gevoel zit hierachter? Dit was een zoektocht waar ik samen met Yvette naartoe heb gewerkt. Het geduld, de rust, het luisterend oor waren heel fijn.
De therapie gaat nu ergens anders verder, maar de inzichten die ik bij Yvette heb geleerd, zal ik nooit vergeten en altijd in blijven zetten in moeilijke situaties.
Yvette, ik ben je dankbaar voor al je hulp, de leerzame inzichten en het vertrouwen dat je mij gaf.
Twijfel je om in therapie te gaan voor je eetstoornis? Laat de angst niet de baas zijn en laat het op je afkomen… Bij Yvette ben je in goede handen en het gaat je écht verder helpen in het herstel.”
Door: Cliënte, 19 jaar

“De behandeling positieve lichaamsbeleving kwam voor mij ‘uit de hemel vallen’. Het artikel hierover in de Peperbus sprak mij aan. Mijn hulpvraag is goed opgepakt, deskundig en concreet. Eindelijk een plek waar ik met mijn moeite met mijn lichaamslengte terecht kon. Het resultaat is dat ik mijn lichaamslengte minder beladen ervaar en me meer bewust ben van andere lichaamskenmerken en persoonskenmerken, die ik als positief ervaar.
Door: Cliënte, 70 jaar

“Via de website van Yvette heb ik contact opgenomen voor één van de spreekuren. Ik worstelde al een tijdje met de relatie met eten, ik was mezelf voortdurend aan het afstraffen voor het hebben van eetbuien en mijn eigenwaarde was op een dieptepunt. Na het spreekuur zijn we een paar weken later begonnen met de daadwerkelijke behandeling. De eerste keren ging het vooral over de relatie met eten en wat ik zou kunnen doen als ik een eetbui op voelde komen. Later kwamen we erachter dat er veel meer achter schuil zat, namelijk mijn lage zelfbeeld en mezelf niet kwetsbaar op durven stellen. De behandeling werd hierop aangepast en naarmate dit beter ging, werden ook de eetbuien minder. Mijn familie werd ook betrokken in het proces en dit zorgde ervoor dat ik mezelf steeds vaker kwetsbaar op durfde te stellen en om hulp durfde te vragen. Nu het beter gaat merk ik dat ook de band met de dierbaren om mij heen aan het verbeteren is. Ik durf ze echt toe te laten, iets wat ik eerst heel eng vond in verband met de kans op afwijzing. Ook het toegeven van het hebben van eetbuien en het soms even niet meer weten geeft rust. Al met al ben ik erg blij met de hulp die Yvette mij heeft gegeven. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik werd gezien en gehoord en dat Yvette zich aanpaste aan wat er op dat moment speelde in mijn leven. Het feit dat Yvette mij herkenning kon geven vanuit haar eigen ervaringen heb ik als heel prettig ervaren. Ook de sessie Mind Eye Power heeft me erg geholpen in het durven loslaten van een aantal onzekerheden.”
Door: Cliënte, 29 jaar

“In mei 2018 ben ik bij Yvette terecht gekomen. Ik kwam op haar site terecht en had hier direct een prettig gevoel bij. Wat ik erg prettig vond, was dat ik nog diezelfde week bij haar kon starten met de therapie. Ik dacht dat ik met een paar gesprekjes wel klaar zou zijn en dat het allemaal wel mee zou vallen met mijn eetstoornis. Ik kon het zelfs niet eens geloven dat ik een eetstoornis heb. Dit was voor mij het lastigste om te accepteren. Tijdens de gesprekken durfde ik hier steeds eerlijker over te zij, vooral tegen mij zelf.

Yvette heeft mij vooral geleerd dat ik om hulp mag vragen en aan mijn naasten moet vertellen wat er met mij aan de hand is. Durven te zeggen wat je echt voelt en proberen je muurtje om je heen te laten vallen. Voor mij verschrikkelijk moeilijk, maar Yvette prikt daar goed doorheen. Dit alles met veel respect, engelengeduld en af en toe de nodige humor. Tussen de sessies hadden we regelmatig contact via de mail. Er wordt echt tijd voor je gemaakt en naar je geluisterd. Yvette begrijpt je als geen ander, een half woord is vaak voldoende.

Volgende week (oktober 2018) start ik bij Balanz in Enschede. Niet omdat ik niet op mijn plek was bij Yvette, maar omdat ik iets intensievere hulp nodig heb. Als ik niet bij Yvette was gekomen voor hulp denk ik niet dat ik deze stap ooit had durven zetten. Ik kan nu eerlijk zeggen dat ik worstel met een eetstoornis. Yvette; bedankt voor alles.”
Door: Ellen, 37 jaar

“In mijn diepste dal ben ik bij Yvette terecht gekomen. Ik heb haar mijn vertrouwen gegeven en zo ben ik hier weer uit geklommen. Dit vertrouwen bleek terecht, ik heb me dan ook altijd erg prettig gevoeld bij de sessies. Het werken met een ervaringsdeskundige was nieuw voor mij en dit heb ik als iets bijzonders ervaren, Yvette begrijpt precies waar je doorheen gaat en er zijn maar weinig woorden nodig voor ze mijn gecompliceerde gedachtegang begreep.

Wanneer ik te veel ‘in mijn hoofd zat’ ging ze niet de discussie met me aan, maar deden we oefeningen om zo bij mijn gevoel te komen. Heel confronterend, ik kon me nergens meer achter verschuilen, maar daardoor ook heel leerzaam en oprecht. De sessies sloten erg goed aan bij waar ik op dat moment behoefte aan had, en kwam er van mij minder inbreng dan had ze altijd een plan om ergens mee aan de slag te gaan.

Na een relatief korte tijd merk ik in heel veel opzichten vooruitgang, een wereld van verschil met een paar maanden terug. Ik weet zeker dat ik niet meer in zo’n diep dal terecht ga komen door alles wat ik de afgelopen periode geleerd heb. Nu ga ik mijn traject elders voorzetten maar een betere start had ik mij niet kunnen wensen!”
Door: Cliënte, 19 jaar

“Vanaf het moment dat ik besloten had dat ik wilde werken aan mijn eetstoornis, kreeg ik te horen dat de wachttijden voor een behandeling over het algemeen erg lang zijn. Voor mij betekende dit een wachtlijst van ruim een half jaar. En wat doe je dan? Eindelijk had ik de moed bij elkaar verzameld om hulp te zoeken, krijg ik dit te horen… Ik ging verder op zoek en belandde op de site van Yvette. Het sprak mij erg aan dat Yvette, naast dat ze gespecialiseerd is, ook ervaringsdeskundige is. Verder had ik geen ervaring met enige vorm van therapie, dus ik had geen idee wat mij te wachten stond.

Ik besloot contact op te nemen met Yvette en al vrij snel kreeg ik antwoord terug. Ook met de mededeling dat ik direct bij haar terecht kon en dat vond ik super fijn, maar ook heel spannend. Al vrij snel hadden we een afspraak gepland en mocht ik nadenken over wat IK nodig had. Dus geen uitgestippelde route door een ander, maar ik had zelf invloed op de thema’s waarmee we aan de slag gingen. Hierdoor sloten de sessies altijd aan bij wat er op dat moment in mij speelde.
Tijdens de sessies voelde ik mij begrepen. Ik kon mijn verhaal kwijt, Yvette haakte hier op aan vanuit haar professionaliteit, maar ook vanuit haar eigen ervaring. We gingen aan de slag met thema’s en deden hier opdrachten bij. Dat was ook iets wat ik heel positief heb ervaren: naast praten deden we ook aan meditaties, oefeningen in de ruimte en tekenen. Zo kon ik even uit mijn hoofd en in mijn handen. Ik kreeg inzicht op mijn eetstoornis vanuit verschillende perspectieven. Interessant, maar ook erg confronterend.

Na ongeveer een half jaar kan ik terecht in een behandelcentrum voor ambulante therapie. Hiermee sluit ik de tijd met Yvette af. Ik ben haar dankbaar voor alle sessies die we hebben gehad, inzichten die ik heb gekregen, motivatie die ik heb scherp gesteld en mails die ik altijd mocht sturen. Ondanks dat het confronterend was, kijk ik positief terug op deze keuze; ik weet niet hoe ik er aan toe zou zijn geweest zonder haar hulp. Ik kán en wíl het mij niet voorstellen.
Nu is het voor mij tijd voor een nieuwe stap, maar de inzichten die ik heb gekregen via Yvette neem ik altijd met mij mee.”
Door: Cliënte, 18 jaar

“Emma wil leven, mijn dochter wil leven, ik wil dat ze blijft leven. Mijn hart zwaar na het zien van Emma’s verhaal. Vol verdriet over de vernietigende werking die een eetstoornis heeft.

Ik wist dat ik goede hulp voor mijn kind moest vinden. Net zo betrokken en kundig als Emma heeft mogen ervaren. Hulp van iemand die dicht bij de ander durft te staan. Iemand die samen met mijn dochter de verstikkende kluwen die haar in de greep hebben, kan ontwaren. SAMEN. Als mijn dappere kind het alleen kon of als ik het met haar kon oplossen, was de realiteit niet zoals die nu is.

‘Yvette voor Jou’. Na het lezen van haar site kreeg ik hoop dat ik de juiste persoon had gevonden. Yvette zei dat mijn dochter welkom was bij haar. Met deze intentie “jij bent welkom, jij mag er zijn, jij bent”. We waren ook blij met de locaties van de therapie; professioneel, huiselijk, warm en altijd een vrolijk ontvangst in Zwolle. Samen met Yvette heeft mijn dochter weer mogen leren ervaren hoe voelen voelt. Hoe het denkpatroon gevoelens beïnvloed. Keuzes maken vanuit het begrip waarom de bekende weg niet de weg naar jezelf is. Ik heb gezien hoe mijn dochter uit het donker, stap voor stap, de zon inliep. Eerst hand in hand, vervolgens als een jonge vrouw die gelooft in haarzelf en de weg die zij gaat in deze mooie wereld.

Dankjewel Yvette,voor het vinden en het terugleiden van mijn kind naar het leven. Ik ben je dankbaar en heb van jou mogen genieten en leren.”
Door: Monique (moeder van een dochter met een eetstoornis)


Begeleiding per mail: 

“Ik kwam met Yvette in contact via een docent van de opleiding Psychomotorische Therapie (PMT). Ik zat in het eerste jaar en liep vast doordat mijn eetstoornis steeds meer op de voorgrond kwam te staan. Ik ben toen begonnen met mailen met Yvette. Dit vond ik gelijk al erg fijn. Ik voelde dat ik écht werd begrepen en er was iemand waarbij ik alles kon en mocht zeggen. Ik kreeg altijd een fijne reactie terug waardoor ik mij gesteund en wat minder alleen voelde. Het mailen gaf mij ook veel nieuwe inzichten over mijzelf en het zette mij aan het denken. Yvette stelde vaak goede vragen aan mij en zocht ook meer naar de kern van de dingen in plaats van gelijk een pasklare oplossing aan te dragen. Ik durfde steeds opener te zijn in mijn mails, en leerde ook steeds meer over Yvette en haar eetstoornis. Het maakt het makkelijker om over jezelf te vertellen, als de ander ook over zichzelf vertelt. Wat ik bijzonder vind aan Yvette is dat ze nooit veroordelend is en je altijd accepteert zoals je bent. Ze motiveerde me en stelde me gerust met de boodschap dat ik hier doorheen zou komen en dat het beter zou worden. Ik geloofde haar, omdat ze het zelf ook zo had ervaren. Nooit heb ik een afwijzende reactie gehad of het gevoel gehad dat ik niet bij haar terecht kon. Ik ben Yvette nog steeds ontzettend dankbaar voor alle hulp en steun die ze mij de afgelopen jaren heeft gegeven!”
Door: Mieke, 21 jaar