Blogs Persoonlijk

Een eetstoornis en het coronavirus

6 april 2020
Blog - Een eetstoornis en het coronavirus - Hulp bij eetstoornissen

In de periode februari t/m juni loopt Kirsten haar derdejaars stage vanuit de opleiding psychomotorische therapie bij mij in de praktijk. Zij schreef onderstaande gastblog. Dankjewel Kirsten, heel mooi. 

Het zal niemand ontgaan zijn dat we momenteel te maken hebben met het coronavirus in Nederland. Nu ik veel thuis werk door de situatie, luister ik veel naar Q-music. Hier doen ze een paar keer per dag een shout-out (iemand of een groep mensen in het zonnetje zetten) naar mensen of beroepen die op enige wijze te maken hebben met het coronavirus. Terwijl ik luisterde naar een verhaal over een medewerker in de zorg, bedacht ik me dat ik eigenlijk een shout-out zou willen doen aan mensen met een eetstoornis of andere psychische stoornis. Ik denk dat veel van deze mensen het een stuk moeilijker hebben in deze tijd en zou ze hierom graag een hart onder de riem willen steken.

Controle
Zelf ben ik na 12 jaar eindelijk aan het eind van mijn strijd tegen een eetstoornis, maar ik kan me heel goed voorstellen wat dit een jaar geleden nog met mij had gedaan. Allereerst had ik het gebrek aan structuur heel moeilijk gevonden. In deze situatie kun je het gevoel hebben dat je minder controle hebt. Dit had er bij mij voor gezorgd dat ik meer in mijn eetstoornis was gekropen omdat ik wist dat ik daar wel controle over had.

Daarnaast zijn natuurlijk alle sportscholen en sportclubs/verenigingen gesloten, waardoor het kan zijn dat je niet meer naar je favoriete sportplek kunt gaan. Zelf heb ik altijd vooral teamsporten gedaan, waardoor ik mijn vaste sportavonden thuis zou komen te zitten. Dit zou mijn eetstoornis en bewegingsdrang flink hebben aangewakkerd.

Veranderingen
Ook zijn er mensen die besloten hebben om de winkels leeg te hamsteren, waardoor misschien wel jouw veilige producten zijn uitverkocht. Dit kan er weer voor kan zorgen dat je voor nog meer uitdagingen komt te staan in deze situatie die misschien al meer van je vraagt dan normaal.

Het kan ook zijn dat je therapie niet doorgaat of dat dit via (beeld)bellen gaat. Dit kan het moeilijker maken om dingen te delen en sommige therapievormen zijn misschien zelfs helemaal niet mogelijk.

Dit is natuurlijk nog niet alles, maar voor mij had dit al heel veel stress en spanning opgeleverd en ervoor gezorgd dat ik nog dieper in mijn eetstoornis zou kruipen. Nu is natuurlijk iedere eetstoornis en ieder persoon anders, dus hoeft voor jou deze situatie niet dezelfde effecten te hebben als dat het op mij had gehad.

Tips
Ik wil je graag een aantal tips meegeven die je in deze rare situatie misschien kunnen helpen:

  • Ook al gaat een eetstoornis niet over eten, het is wel een onderdeel dat in deze situatie even extra lastig kan zijn. Als het je helpt kun je ook een eetlijst gebruiken of deze gaan opstellen, maar probeer vooral te kijken naar wat voor jou nodig is om deze dagen zo goed mogelijk te blijven eten.
  • Blijf praten met mensen die voor jou veilig voelen. Door te delen ben je minder alleen in je strijd en kunnen anderen jou beter helpen.
  • Om positief te blijven in deze situatie kan het fijn zijn om te kijken naar wat er allemaal nog wél kan en welke voordelen deze situatie misschien zelfs wel met zich meebrengt. Zo vind ik het fijn dat ik nog lekker naar buiten kan voor een wandeling, dat ik meer tijd doorbreng met mijn ouders en zusje en ik vind het heel mooi om te zien dat er heel veel initiatieven worden opgezet om de medemens te helpen.

Ik hoop dat je deze moeilijke periode goed door komt en probeer te relativeren dat ook dit weer voorbij gaat, hoe uitzichtloos het momenteel misschien ook lijkt.

Liefs Kirsten

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply