Uitgelicht Werk

Eetstoornissen

1 december 2019
Pagina - Eetstoornissen - Yvette voor Jou - Hulp bij eetstoornissen

Officieel kennen we een aantal eetstoornissen: anorexia nervosa, boulimia nervosaeetbuistoornis (binge eating disorder – BED) en de eetstoornis Anders gespecificeerd. Daarnaast kennen we nog allerlei andere vormen van eetproblemen. Het maakt echter niet uit welke naam je eraan geeft, want uiteindelijk gaat elke eetstoornis over hetzelfde.

Wat is een eetstoornis?

Een eetstoornis gaat over eten én niet eten. Over de angst om dik te worden. Over niet aan willen komen of af willen vallen. De een eet niet of te weinig, de ander eet wel, maar kan geen maat houden. De een heeft grote eetbuien, de ander niet, maar beleeft het wel zo. Eetstoornissen gaan ook over braken, lijnen, laxeren of overmatig bewegen. Het heeft alles te maken met een verstoorde en obsessieve manier van omgaan met eten.

Maar… als je verder kijkt heeft het eigenlijk niets te maken met eten, dun of dik zijn. Het heeft allemaal te maken met de manier waarop iemand omgaat met zichzelf, anderen en de wereld om zich heen. Het heeft te maken met een negatief zelfbeeld en lichaamsbeeld. Met angst om te leven, zichtbaar te zijn, verantwoording te nemen. Met te weinig zelfvertrouwen, te weinig eigenwaarde. Met niet zeggen wat iemand denkt, en niet doen wat iemand wil. Of misschien niet eens weten wat men vindt en wat men voelt. Het heeft allemaal te maken met gevoelens van onzekerheid, angst, schaamte, schuld en eenzaamheid. Met hoge eisen stellen aan zichzelf en anderen. En behoefte hebben aan houvast en controle, die vervolgens in het eten wordt gezocht.

Maar ik begrijp het niet… Waarom gaat iemand zo ver? 
Een eetstoornis is een complex probleem die maar door weinigen écht begrepen wordt. Soms zelfs ook niet eens door de persoon zelf. Want wie kan de obsessieve, gevaarlijke en manipulatieve manier van omgaan met eten en gewicht verklaren of aannemelijk maken? Er zijn in de gedachtewereld van de argeloze en vooral bezorgde buitenstaander geen plausibele redenen te bedenken die het acceptabel maken dat die geliefde persoon willens en wetens haar leven op het spel zet. Zichzelf uithongert. Stiekem overeet en braakt. Zichzelf als dik ziet terwijl zij/hij in werkelijkheid mager is of slank. ‘s Nachts buikspieroefeningen doet. Tien keer per dag op de weegschaal staat. Blijft eten terwijl je normaliter allang vol zou moeten zitten. Steeds dikker wordt en maar niet kan stoppen met eten. En als gevolg daarvan soms liegt en bedriegt uit angst om het eten op moeten geven. Te moeten eten of aan te komen. Het is voor de meesten nogal lastig zich in te leven in de beweegredenen van iemand met een eetstoornis. En niet verwonderlijk.

Zo weet ik nog dat ik – voordat een eetstoornis mijn leven insloop – dat ik eens tegen mijn moeder zei: ‘dit meisje in dit artikel geeft aan helemaal niet meer te eten? Dat kan toch niet? Hoe doet ze dat? Eten is juist zo lekker.’ En desondanks ging ik even later dat meisje achterna. Hierdoor weet ik nu uit eigen ervaring hoe ernstig een eetstoornis kan zijn. Hoe het je leven volledig beheerst en dat je daardoor niet meer helder kan denken, voelen en handelen. Je kunt niet meer jezelf zijn en bent soms niet meer voor rede vatbaar, omdat de angst simpelweg allesoverheersend en levensgroot is. En de werkelijke oplossing van het probleem zit hem vervolgens niet in het eten of het gewicht. Een duurzame genezing heeft alles te maken met een andere kijk op zichzelf. Een positievere blik en meer zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Kijktip: ‘Over Leven’
In deze video wordt bovenstaande informatie erg inzichtelijk gemaakt vind ik persoonlijk. Wat mij betreft dan ook een aanrader wanneer je meer kennis wil opdoen van eetstoornissen. De video vind je hier

Herstellen van een eetstoornis is mogelijk; echt waar!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply