Uitgelicht Werk

Psychomotorische therapie

30 november 2019
Pagina - Psychomotorische therapie - Yvette voor Jou - Hulp bij eetstoornissen

Psychomotorische therapie (PMT) is een vaktherapie. Hieronder vallen ook de beeldende therapie, danstherapie, speltherapie, dramatherapie en muziektherapie. De gemeenschappelijk deler binnen deze vaktherapieën is dat de nadruk op het doen en ervaren ligt en minder op het praten.

Door gerichte oefeningen en werkvormen kun je jouw problematiek onderzoeken en jouw emoties en gedachten daarbij vormgeven. Door de ervaringen die je door de werkvormen opdoet, werk je aan bewustwording en kun je nieuwe inzichten verwerven. Je kunt bijvoorbeeld leren om op andere manieren te reageren op situaties of gevoelens. En daardoor kun je nieuwe mogelijkheden ontdekken en vaste patronen doorbreken.

Naast het verkrijgen van nieuwe inzichten, kan de nadruk van de therapie ook liggen op het oplossen van het probleem, het accepteren ervan of op het beperken van de gevolgen van een aandoening / situatie.

Bij psychomotorische therapie specifiek ligt de nadruk op je lichaamsbeleving en je beweeggedrag. Door bewegings- of lichaamsgeoriënteerde werkvormen kun je oefenen, ervaren en ontdekken welke invloed jouw handelen (doen) en ervaren (voelen) heeft op jouw lichaam en geest (denken) en andersom. Dit helpt bij het herkennen en begrijpen van je lichaamssignalen, gevoelens en gedragspatronen. En daarmee ontstaat ruimte om hiermee te oefenen en om nieuwe ervaringen op te doen en anders met je problemen om te gaan. Op die manier werk je aan je eigen doelstelling(en) en nemen klachten af.

Veel psychische problematiek gaan zowel gepaard met niet helpende, verstoorde, negatieve en nare gedachten en herinneringen als met een hele stroom aan gevoelens en gedragspatronen. Waar psychotherapeuten en psychologen zich vooral richten op het eerste, richt een vaktherapeut zich op de gevoelens en gedachtepatronen. Niet voor niets worden vaktherapeuten vaak ingezet bij een behandeling van psychische problematiek. Want… je kunt op een gegeven moment wel weten wat je moet doen, door krijgen dat het niet klopt wat je denkt en / of weten waar iets vandaan komt, maar het ook als zodanig ervaren en er naar handelen is een tweede. Hierbij kan psychomotorische therapie zeker helpend zijn.

Herken jij je mogelijk in onderstaande?

  • Worstel jij met (weinig of heel veel) eten?
  • Heb je last van compensatiegedrag als sporten, laxeren, braken?
  • Beheersen gedachten over eten, gewicht en je lichaam jou dag in dag uit?
  • Heb je moeite met je lichaam?
  • Vind je het lastig om met je gevoelens om te gaan?
  • Heb je weinig zelfvertrouwen?
  • Voel je je vaak eenzaam, somber en/of bang?
  • Weet je (even) niet meer wat je moet doen?
  • Heb je het gevoel dat niemand je begrijpt?

Weet dan dat je bij mij terecht kunt en dat je niet de enige bent
Ik begrijp je namelijk als geen ander. Zelf heb ik vijftien jaar met de eetstoornis anorexia geworsteld. Ik ken de strijd met het (niet) eten, de afwijzing van je lichaam en de grote invloed die de eetstoornis heeft op je stemming, je gedrag, je sociale activiteiten en je school, studie en/of werk. Ik weet ook hoe verslavend het (niet) eten is en hoe lastig en angstig het is om hier verandering in aan te brengen. En ook dat als het eten of je gewicht weer op de rit is, je er nog niet altijd bent. Want een eetstoornis ontwikkel je niet voor niets. Een eetstoornis gaat namelijk niet over eten. Wél gaat het over het wegdrukken van gevoelens, pijnlijke herinneringen, het ergens controle over willen hebben en de worsteling met jezelf (en het leven). Om je staande te houden, wordt bij een eetstoornis het (niet) eten ingezet. Het aanpakken van de eetstoornis vanaf de kern vraagt veel van tijd, energie en doorzettingsvermogen. Ik sta graag naast je binnen deze reis. Samen met jou ga ik op zoek naar de functies van je eetstoornis om van daaruit ander / nieuw gedrag te integreren in jouw leven. Zodat jij de regie weer in handen hebt en niet langer jouw eetstoornis.

En het eten dan?
Dat is een zeer terechte en belangrijke vraag. Natuurlijk is hier ook voldoende aandacht voor binnen de behandeling. Dit zal hand in hand gaan met het werken aan de thema’s die ik hierboven beschrijf. Herstel van een eetstoornis is namelijk niet mogelijk wanneer alleen aan het het eet-, compensatiegedrag en gewichtsherstel (symptomen) wordt gewerkt. Bij het normaliseren van het eetgedrag volg ik altijd jouw tempo, al zal ik hierbinnen zeker ook prikkelen en uitdagen. Dwang werkt niet of slechts kortdurend waardoor de kans op een terugval groot is. Verandering moet zoveel mogelijk van binnenuit komen. Bij behoefte en/of noodzaak zal ik de hulp van een (ervaringsdeskundige) diëtiste of een andere behandelaar inschakelen.

Samenwerking met andere disciplines
Over het algemeen is een multidisciplinaire aanpak nodig binnen de behandeling van eetstoornissen. Daarom betrek ik vrijwel altijd andere professionals bij het behandeltraject. Hierbij kun je denken aan een huis- of kinderarts, diëtist, psychotherapeut en/of systeemtherapeut. 

Meer weten?
Wil je meer weten over de behandelingen bij Yvette voor Jou, over mij of andere mogelijkheden, neem dan zeker even contact met me op. Ik denk en kijk graag met je mee.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply