Uitgelicht Werk

Psychomotorische therapie

30 november 2019

Wanneer je dagelijks worstelt met eten, je lichaam, angsten, dwang, je stemming en je gevoelens is dat absoluut niet prettig. Het kan je op diverse manieren belemmeren in je dagelijkse leven. Wij als mensen zijn vaak geneigd om in deze situaties in ons hoofd te schieten of op zoek te gaan naar controle en/of afleiding. Terwijl de ingang richting verandering juist zo vaak in ons voelen zit. Hieraan kan psychomotorische therapie een waardevolle bijdrage leveren.

Psychomotorische therapie

  • Worstel jij met (niet of heel veel) eten?
  • Heb je last van compensatiegedrag als sporten, laxeren, braken?
  • Beheersen gedachten over eten, gewicht en je lichaam jou dag in dag uit?
  • Heb je (veel) moeite met je lichaam?
  • Vind je het lastig om met je gevoelens om te gaan?
  • Heb je weinig zelfvertrouwen?
  • Voel je je vaak eenzaam, somber en/of bang?
  • Weet je (even) niet meer wat je moet doen?
  • Heb je het gevoel dat niemand je begrijpt?

Weet dan dat je bij mij terecht kunt en dat je niet de enige bent
Ik begrijp je namelijk als geen ander. Zelf heb ik vijftien jaar met de eetstoornis anorexia geworsteld. Ik ken de strijd met het (niet) eten, de afwijzing van je lichaam en de grote invloed die de eetstoornis heeft op je stemming, je gedrag, je sociale activiteiten en je school, studie en/of werk. Ik weet ook hoe verslavend het (niet) eten is en hoe lastig en angstig het is om hier verandering in aan te brengen. En ook dat als het eten weer op de rit is, je er nog niet altijd bent. Want een eetstoornis ontwikkel je niet voor niets. Een eetstoornis gaat namelijk niet over eten. Wél gaat het over het wegdrukken van gevoelens, pijnlijke herinneringen, het ergens controle over willen hebben en de worsteling met jezelf (en het leven). Om je staande te houden, wordt bij een eetstoornis het (niet) eten ingezet. Het aanpakken van de eetstoornis vanaf de kern vraagt veel van tijd, energie en doorzettingsvermogen. Ik sta graag naast je binnen deze reis.

Wat ik voor jou kan betekenen: psychomotorische therapie
Naast deze ervaringsdeskundigheid zet ik ook mijn achtergrond als psychomotorisch therapeut (PMT) in. Als PMT’er ga ik niet alleen met je in gesprek, maar laat ik je vooral veel ervaren. Aan de hand van bewegings- of lichaamsgerichte oefeningen en symbolische werkvormen werk ik samen met jou aan de problemen die aandacht nodig hebben in jouw leven. PMT kan je bijvoorbeeld helpen bij het leren omgaan met spanning en stress, het verbeteren van je lichaamsbeeld en -beleving, het leren stellen van grenzen en ook bij thema’s als afstand, nabijheid en aanraking. Daarnaast wordt PMT ook zeker ingezet bij onzekerheid en het leren omgaan met emoties. Dit laatste is veelal een centraal thema waneer er sprake is van een eetstoornis. Samen met jou ga ik graag op zoek naar de functies van je eetstoornis om van daaruit ander / nieuw gedrag te integreren in jouw leven. Zodat jij de regie weer in handen hebt en niet langer jouw eetstoornis.

En het eten dan?
Dat is een zeer terechte en belangrijke vraag. Natuurlijk is hier ook voldoende aandacht voor binnen de therapie. Dit zal hand in hand gaan met het werken aan de thema’s die ik hierboven beschrijf. Herstel van een eetstoornis is namelijk niet mogelijk wanneer alleen aan het het eet-, compensatiegedrag en gewichtsherstel (symptomen) wordt gewerkt. Bij het normaliseren van het eetgedrag volg ik altijd jouw tempo, al zal ik hierbinnen zeker ook prikkelen en uitdagen. Dwang werkt niet of slechts kortdurend waardoor de kans op een terugval groot is. Verandering moet zoveel mogelijk van binnenuit komen. Bij behoefte en/of noodzaak zal ik de hulp van een (ervaringsdeskundige) diëtiste of een andere behandelaar inschakelen.

Samenwerking met andere disciplines
Over het algemeen is een multidisciplinaire aanpak nodig binnen de behandeling van eetstoornissen. Daarom betrek ik vrijwel altijd andere professionals bij het PMT-traject wat ik aanbied. Hierbij kun je denken aan een huis- of kinderarts, diëtist, psychotherapeut en/of systeemtherapeut. 

Meer weten?
Wil je meer weten over de individuele begeleiding die ik bied, over mij of andere mogelijkheden, neem dan zeker even contact met me op. Ik denk en kijk graag met je mee.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply