Blogs Werk

Artikel in de Peperbus: “Leren je lichaam te accepteren” (23-01-2019)

14 februari 2019
Blog - En opeens ging daar het lampje uit - Hulp bij eetstoornissen

Woensdag 23 januari 2019 stond ik met een artikel in de Peperbus, een huis-aan-huis krant van Zwolle e.o. Hieronder lees je hem terug. 

BINNENSTAD – Het is een tegenhanger van de goede voornemens die elk jaar terugkomen, zoals afvallen, sporten en gezond eten. Yvette Spijkstra (35) biedt een cursus in positieve lichaamsbeleving. “Je leert om je lichaam te accepteren zoals het is.”

“Alles moet altijd beter, anders, mooier aan jezelf en je lichaam. Dit zorgt bij veel mensen dat ze ontevreden, onbekend of minder vertrouwd met het eigen lichaam zijn.” Dat kan beter, vindt Yvette. Ze werkt vanuit haar praktijk Yvette voor Jou als psychomotorisch therapeut met als specialisatie eetstoornissen.

De module positieve lichaamsbeleving is laagdrempelig ingericht en voor iedereen vanaf 17 jaar die last heeft van een negatieve lichaamsbeleving en -waardering. “Als je bijvoorbeeld veel bezig bent met eten, spiegels vermijdt of niet durft te zwemmen,” vertelt Yvette.

Maximaal zes deelnemers gaan in acht sessies samen aan de slag. Yvette: “Deze cursus is gericht op positiviteit: wat is wél mooi aan je lichaam? De deelnemers geven elkaar complimenten en hebben ook steun aan elkaar.”

Ze weet uit eigen ervaring wat het betekent om niet tevreden te zijn met je lichaam. “Ik heb vijftien jaar gekampt met anorexia. Tijdens mijn proces richting herstel heb ik ervaren hoe betekenisvol, krachtig, helend en steunend het is om te worden begeleid door professionals die hersteld zijn van hun eetstoornis.” Het is voor Yvette een lang gekoesterde wens geweest om nu zelf mensen met een eetstoornis te helpen. “Het is heel waardevol om mijn eigen ervaring in te zetten en te delen met de groep. Het is een middel om schaamte te doorbreken en te begrijpen hoe ingewikkeld het is om jezelf te veranderen.”

‘Waardevol om mijn eigen ervaring in te zetten’

“Ik dacht vroeger dat ik pas gelukkig zou zijn, als ik slank was. Natuurlijk is dat niet zo en dat wil ik de deelnemers van deze module laten zien. Geluk zit namelijk niet in je uiterlijk, maar in wie je bent,” aldus Yvette. De waarde die mensen aan hun lichaam hechten wordt door het volgen van de module minder groot. Ook krijgen ze meer vertrouwen en voelen ze zich letterlijk en figuurlijk beter in hun vel. “Ze zijn vrijer in hun doen en laten, zoals kledingkeuze en activiteiten ondernemen.”

De bijeenkomsten vinden één keer in de twee weken plaats op woensdagen van 19.30 tot 21.00 uur in de praktijk van Yvette voor Jou aan de Bloemendalstraat 7 in Zwolle. De startdatum is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Het is ook mogelijk om de module individueel te volgen.

Meer over deze module lees je hier.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply