Blogs Werk

Eetstoornissen beginnen in je hoofd

18 oktober 2017
Blog - Eetstoornissen beginnen in je hoofd - Hulp bij eetstoornissen

Woensdag 18 oktober 2017 stond ik met een mooi artikel in de Peperbus*, een huis-aan-huisblad in Zwolle. Natuurlijk erg waardevol in het kader van zichtbaarder worden als Yvette voor Jou. Maar dat was zeker niet alleen mijn insteek.

Een eetstoornis gaat niet over eten
Nee, ik wil vooral dat mensen weten dat een eetstoornis niet om eten draait. En dus dat met het weer normaliseren van het eetpatroon en het gewicht de eetstoornis niet verleden tijd is. Soms begint het échte werk dan pas. Want het eten was altijd de manier om met achterliggende problematiek om te gaan. En diende daarmee als afleider, beschermer, veilige haven, een manier om (niet) gezien te worden of om met gevoelens om te gaan. En om op een later moment niet opnieuw het eten in te zetten tijdens moeilijke momenten in je leven is het naast het werken aan het eten ook erg belangrijk om aan de slag te gaan met wat er onder de eetstoornis verborgen ligt.

Weg met het beeld van de maakbare wereld
Ook zit er een – voor mij – andere belangrijke (meer indirecte) boodschap in dit artikel. Laat eens wat vaker zien hoe het echt met je gaat, wat je bezighoudt en waar je soms tegenaanloopt. Dat maakt ons mens en daarmee puur. Ik hoop dat hiermee het beeld van de maakbare wereld waarin je altijd maar blij en gelukkig moet zijn naar de achtergrond verdwijnt. Dit zorgt naar mijn idee slechts tot gevoelens van jaloezie, falen, onzekerheid, je beter en anders voordoen en daarmee niet meer mogen en kunnen zijn van jezelf. Met  (onnodige) psychische klachten tot gevolg. Mijn uitgangspunt is dan ook: Jij bent oké, ik ben oké. En meer en anders dan dat is niet nodig.

* Voor het online artikel in de Peperbus, klik hier

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply