Werk

Eetbuistoornis

27 juli 2017
Pagina - Eetbuistoornis - Yvette voor Jou - Hulp bij eetstoornissen

De eetbuistoornis is momenteel de meest onbekende eetstoornis. Toch is dit de eetstoornis die het meest voorkomt. Iemand met een eetbuistoornis heeft meestal overgewicht. Echter, niet iedereen met overgewicht heeft een eetbuistoornis. Er kan ook sprake zijn van obesitas of van andere problematiek. Ook een eetbuistoornis is erg ingrijpend en kent veel lichamelijke, psychische en sociale gevolgen. Het is dan ook belangrijk om tijdig professionele hulp in te schakelen.

Wat is een eetbuistoornis?

Als je kampt met een eetbuistoornis (Binge Eating Disorder – BED) heb je eetbuien zonder pogingen te doen om eten kwijt te raken, te verbranden of dit jezelf te onthouden. Er is dus geen sprake van compensatiegedrag zoals wel het geval is bij boulimia nervosa of de eetstoornis Anders gespecificeerd. Door niet te compenseren, kom je aan en krijg je op den duur overgewicht. Vaak leidt dit tot negatieve medische gevolgen, zoals beperkte bewegingsvrijheid, suikerziekte en hoge bloeddruk. Je eetstoornis is bovendien zichtbaar.

Symptomen eetbuistoornis (BED)

 • Je eet veel in korte tijd;
 • Je hebt het gevoel dat je de eetbuien absoluut niet onder controle hebt, je blijft eten naar binnen proppen en kunt niet stoppen;
 • Je beleeft nauwelijks plezier aan een eetbui, je proeft het eten vaak niet eens;
 • Na afloop voel je je zwak en schuldig.

Een eetbuistoornis is veel meer dan frustratie ‘weg-eten’. Het kan je hele leven overheersen. Je zult veel van de genoemde punten bij anorexia en boulimia herkennen. In de praktijk is de scheidslijn tussen de verschillende eetstoornissen zeker niet altijd even scherp te trekken.

Verschil eetbuistoornis (BED) en obesitas

Een eetbuistoornis en verschilt aanzienlijk van obesitas, omdat mensen met obesitas de hele dag door eten. Obesitas is geen stoornis of ziekte, het is een lichamelijke toestand van ernstig tot zeer ernstig overgewicht. Aan obesitas kan een eetstoornis ten grondslag liggen. Net als anorexia en boulimia is de eetbuistoornis opgenomen in de DSM-5 en is daarmee een officiële eetstoornis.

Hoe ontstaat een eetbuistoornis (BED)?
Als je een eetstoornis hebt, word je in het algemeen beheerst door eten en niet eten. Obsessieve gedachten rondom eten gaan gepaard met een allesoverheersende angst om dik te worden of te blijven. De eetbuistoornis heeft net als anorexia en boulimia geen specifieke oorzaak. Het gaat vaak om een samenloop van omstandigheden waarin verschillende factoren een rol spelen: ‘aanleg’ in de persoonlijkheid, opvoeding, negatieve ervaringen, cultuur en media. Wel is het vaak zo dat een bepaalde gebeurtenis de emmer doet overlopen en maakt dat een eetstoornis zich openbaart of ontwikkelt.

Wat zijn de gevolgen van een eetbuistoornis (BED)?
Net als bij anorexia en boulimia kan een eetbuistoornis flink wat psychische, sociale en lichamelijke gevolgen hebben.

Psychische en sociale gevolgen eetbuistoornis
Je voelt je eenzaam, minderwaardig en bent vaak depressief. Na verloop van tijd kom je in een sociaal isolement, omdat je je niet meer goed voelt tussen anderen. Je vindt jezelf niet de moeite waard, bent onzeker of wilt gewoon het fenomeen eten op alle mogelijk manieren ontwijken. Eenzaamheid is het gevolg. Soms kan iemand met een eetbuistoornis psychisch zo in de knel raken en zich zo ongelukkig voelen, dat hij of zij suïcide (zelfmoord) overweegt.

Lichamelijke gevolgen eetbuistoornis

 • Kortademigheid
 • Beperkte bewegingsvrijheid
 • Pijnlijke gewrichten
 • Diabetes
 • Spijsverteringsklachten
 • Hart- en vaatziektes als gevolg van hoge bloeddruk en verhoogd cholesterolgehalte.
 • Het wegvallen van de menstruatie is bij vrouwen vaak een van de eerste tekenen dat er lichamelijk iets niet in orde is. Bij mannen is dit impotentie.

Veel van deze lichamelijke gevolgen herstellen zich wanneer iemand weer normaal gaat eten en een normaal gewicht krijgt.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply